Jak kupować?
Przy zakupie zwierząt kierować się kilkoma czynnikami:
- zwierzęta kupować w znanej, dużej fermie;
- zakupu zwierząt dokonywać w okresie od 15. grudnia do 15. marca;
- przy zakupie zwracać uwagę na kondycję zwierząt (nie za tłuste) w trosce o wysoki procent wycieleń;
- kupować zwierzęta oswojone (podchodzą do czlowieka i jedzą z ręki);
- nie kupować zwierząt w wieku powyżej pięciu lat;
- zwracać uwagę na dobry "charakter" danieli (każda ferma ma swój, który trudno zmienić).
Jak karmić?
Na pewno ekogicznie.
- LATEM: Wystarcza dobre pastwisko, stały dostęp do wody i lizawek.
- W OKRESIE JESIENNO-ZIMOWYM:
· stały dostęp do siana, · mieszanki zbożowe, kukurydza (od 0,5 kg do 1kg dziennie) · marchew ( 200-300g ). Doświadczeni hodowcy mogą karmić zwierzęta sianokiszonką i kiszonką (z kukurdzy, luceryny, koniczyny) i burakami lub kapustą.
- WIOSNĄ: Powrót na pastwisko, dostęp do wody i lizawek.
Przysmakiem danieli są kasztany i żołędzie. Całkowity koszt utrzymania jednego daniela w okresie jesienno-zimowym wynosi około 100 zł.
|